Nagyváradi Anna Nőszövetség
Fejléc
 
AKTUÁLIS
 
Elnökség

 

Ezen a képen látható az ANNA NŐSZÖVETSÉG zászlaja, akik közrefogják Széll Kató kulturális, alelnök (www.gportal.hu/szell-kato), valamint Kelemen Marika, elnök (www.gportal.hu/kelemen-marika).

Bemutatkozás >>

 
JUBILEUMOK

Tízéves jubileum >>>


 A Nagyváradi Anna Nőszövetség 2010-ben ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját! >>>

 


FELHÍVÁS >>>   BEMUTATKOZÁS >>>  Plakát >>>

 

 
ANYÁK NAPJA

Mogyorossy István színművész köszöntője.

(A videó megnyitásához kattints a képre)

 

Anyák napi egyveleg Mogyoróssy Istvánnal

Indexkép

 

Utolsó fellépés - Szilveszter 2008/9

 

 
FESTUM VARADUNUM
 

 FESTUM VARADINUM

szervezése

Varadinum Kulturális Alapítvány Kuratóriuma

 

 

 
BINCISZ

BINCISZ (BIHAR MEGYEI ÉS NAGYVÁRADI CIVIL SZERVEZETEK SZÖVETSÉGE)l 

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2004-07-05
 
HíREK-CIKKEK
HíREK-CIKKEK : A természet nevelésfüggő

A természet nevelésfüggő

  2014.03.19. 08:25

MAROSSY ANNA biológus neve már jó ideje összeforrott a Nagyvárad melletti Püspökfürdőben élő tündérrózsa védelmével, illetve a bihari ökoszisztémák nem ritkán harcos megóvásával.


Meg tudná-e határozni, honnan ered ez a szenvedélyes természetszeretete, vagyis családi örökség-e avagy tanult, szerzett készség?
– Meggyőződésem, hogy a természetszeretet nevelésfüggő, de olyannyira, hogy némi túlzással azt is mondhatnám: nem lehet elég korán kezdeni egy gyereknek a természet iránti szeretetre való nevelését. Ezt elsősorban saját példámból kiindulva állítom, amit később a munkám is bizonyított. Belényesben születtem, Bihar megye talán legfestőibb vidékén. A környező hegyeket Czárán Gyula fedezte fel turisztikailag, ő jelölte meg az utakat, de talán nem véletlen, hogy ő is, más nagy természetimádóhoz hasonlóan, először érzelmileg reagált mindenre, amit látott. Bevallom, én is ilyen vagyok, talán ezért nem lett belőlem a kísérletekben hermetikusan elzárkózó tudós. Na de visszatérve Czáránhoz, neki az egyik elkötelezett híve volt az akkor fiatal Ioan Buşiţia belényesi rajztanár, Bartók Béla barátja és a népdalgyűjtésekben segítő társa. Buşiţia Czárán szellemében kezdte járni a hegyeket, később pedig ugyanilyen szellemben nevelte a fiatalokat, köztük édesapámat is, aki aztán énnekem adta át a természet iránti szeretetét. Kétéves voltam, amikor az első hátizsákomat kaptam tőle, és a nyakába ültetve elvitt magával túrázni. Tudatosan nevelt a környezet védelmére és szeretetére: az első intelme, amire emlékszem, hogy a hóvirág ott szép, ahol nő, nem kell letépni, mert ott a helye. Egy-egy szálat vittünk csak anyának haza a túráinkról, vagy ültettünk el otthon a kertben, ahol aztán kihajtott.
– Ezek szerint a pályaválasztás magától értetődő volt?
– Olyan értelemben igen, hogy az osztálytársaimmal együtt, akikkel nagyon összetartottunk, biztosan olyan pályát akartunk, ami a természettel összefügg. A botanikához aztán az egyetemen húzódtam közelebb, mert a növénytant jobban szerettem az állattannál. De ha pontos akarok lenni, hozzátenném, hogy a kérdés ennél összetettebb, mivel nem egyformán voltak számomra rokonszenvesek a különböző növényi és állati csoportok. A „spenótcsalád” tagjait például nem kedvelem, holott a spenótfőzeléket nagyon szeretem. Sokkal jobban szeretem az emlősöket, mint a madarakat, nem is szólva a békáról, amitől kifejezetten iszonyodom. Persze az én rokonszenvem semmiben sem érinti azt, hogy minden élőlényt védeni és szeretni kell, hiszen mindegyik egyformán fontos, mivel a természet lényege a biodiverzitás, a biológiai sokszínűség.
– Az egyetem elvégzése után hogyan alakult a pályája?
– Tanárként kezdtem, és a mai napig a pedagógia áll hozzám a legközelebb. Csodálatos dolog átadni a tudást olyan emberkéknek, akik mint a szivacs, szívnak magukba minden ismeretet, újdonságot. Aztán behoztak Váradra, a tudománynépszerűsítő társasághoz, de ott nem igazán szerettem dolgozni, mert túl sok volt a formalitás, folyamatosan olyan akciókat kellett szerveznünk, amelyek hangzatosak voltak ugyan, de senkit sem érdekeltek, így hasznuk sem igen volt. Aztán megürült a múzeumban egy botanikusi hely, és átmentem. Ezzel mintegy kiteljesedett az életem, mivel kutathattam is, de pedagógus is lehettem. Azzal kezdtem, hogy átlapoztam a Románia flórája című kiadvány tizenhárom kötetét, mert induláskor azt a célt határoztuk meg, hogy folytatjuk a Körösök vidéke flórájának és vegetációjának feltérképezését. A munkámhoz tartozott a növények herbáriumba gyűjtése, konzerválása, feldolgozása és tudományos közzététele. Van a múzeumnak egy kiadványa, a Nymphaea, évente jelenik meg, leggyakrabban ebben közöltünk. Ezzel nemcsak a hazai múzeumok közti publikációcserében, de nemzetközi szinten is meg tudtuk ismertetni a munkánkat. Ahogy az anyagi helyzet megromlott, a kiadványunk külföldre küldése ellehetetlenült. Feladataim közé tartozott a kiállítások szervezése és a kapcsolattartás a nagyközönséggel, ez utóbbiban kamatoztatni tudtam pedagógiai hajlamomat.
 A legnagyobb élményt a legkisebbekkel való találkozás jelentette: 1970-ben történt, hogy egy óvodai csoport látogatott el a múzeumba, én már az érkezésükkor láttam, hogy óvónőjük jó pedagógus. Leültem hát közéjük, és beszélgetni kezdtünk, kérdeztek mindenfélét, én pedig igyekeztem mindent megmagyarázni nekik. Ettől kezdve egyre több óvodás és kisiskolás csoportot fogadtunk, de én is sokszor elmentem hozzájuk. Nagy élmény volt, rengeteg kedvező visszajelzést kaptam, egyet elmondok, mert tanulságos. Az egyik óvodás anyukája mesélte, hogy a múzeumi látogatásról hazatérve gyermeke megölelte, és azt mondta: „Anya, te egy védett természeti jelenség (monument al naturii) vagy”. A nő nem értette, visszakérdezett, miért, a gyermek pedig elmagyarázta, hogy a múzeumban hallottak alapján jött rá erre: az édesanyja is egyetlen „példány”, így neki édesapjával együtt nem csupán szeretniük kell, de meg is kell hogy védjék ezt a ritka természeti csodát. Nagyon érdekes élményekben volt részünk az évente Csehszlovákiában megrendezett nemzetközi természetvédelmi táborokban is. Egy cseh kutató házaspár három kisgyerekét is hozta magával, a legkisebbet hátizsákban. Másokkal is jöttek a gyerekeik, ezért úgy kellett megszervezni a táborozást, hogy valaki mindig maradjon a gyerekekkel. Én szívesen maradtam, tőlük tanultam azt az újfajta játékot, amivel később itthon is nevelgettem a csoportjaimat: rajzok segítségével könnyebb a kicsik szintjén elmagyarázni a természetvédelem lényegét, azt például, hogy fáj a fának, ha letörik az ágát, vagy ha letépik a virágot.

– Akik óvodásként megtanulták a természet védelmét, később is megtartották-e?
– Hogyne, persze! Volt egy olyan gyermekdal, aminek a lényege, hogy a mező tele virággal, szedjünk belőle minél többet. Előfordult, hogy figyelmeztetnem kellett egy-egy óvónőt vagy tanítónőt, hogy ne olyan dalt tanítsanak, ami nem a természet szeretetére és védelmére nevel, mert a virágot nem letépni kell, az ott szép, ahol nő. Az egyik csoporttal, akik ezt különösen megjegyezték, elmentünk a fürdőbe vigyázni a tavirózsára, egyszer csak észrevesznek egy férfit, aki a virágok közt horgászik. Az egyik gyerek odaszaladt, kitépte a kezéből a pecabotot, és láttam, hogy valamit nagyon magyaráz neki. A férfi szégyenkezve elkullogott. Később derült ki, hogy egy akkori miniszter volt az illető, akinek a gyerekét a szanatóriumban kezelték, ő pedig időtöltésként pecázgatott. Előfordult olyan is, hogy a környezetvédelem napján felvonultunk, és egy rendőrautó idegesen pöfögött, mert nem tudott tőlünk továbbmenni. Egy csoport gyerek viszont elmondta a rendőröknek, inkább állítsák le a motort, mert ők nem hajlandók a szennyezett levegőt beszívni. Az igazi érdekesség az volt, amikor az immár környezettudatos gyermek kezdte az oda nem figyelő felnőtteket nevelni. Egy barátnőm fokozati vizsgára készült, kérte, segítsem valami jó ötlettel, ezt mondtam el neki, aztán rendszereztem én is a gondolataimat, és együtt megírtuk a felnőttnevelési tapasztalatokat. Ez 1979-ben történt, amikor az UNESCO gyermekéve volt, s ha nem is könnyen, de Párizsban is megjelent a tanulmány, attól kezdve ilyen témákat is gyakran kértek tőlem, vagyis azt, ahogyan a gyermek nevelni tudja természetszeretetre a felnőtteket. Egy szó, mint száz: ez esetben is beigazolódott az, amivel a beszélgetést kezdtük, hogy mennyire fontos a szeretve nevelés. A városi gyerekek számára külön öröm volt a vidék, a természet felfedezése, emlékszem, mennyire csodálkoztak, amikor a vándormadarakról beszéltünk. Ezzel kapcsolatban szeretnék még egy – ma már viccesnek tűnő – történetet elmondani: 1990 előtt történt, eljött a bukaresti tévé, hogy felvegyen egy múzeumi foglalkozást a gyerekekkel. Semmi nem volt előre megbeszélve, én mindent úgy tettem, ahogy azelőtt. Arról beszélgettünk, hogy a madarak azért mennek el ősszel, mert nem találnak ennivalót, ugyanakkor az itthon maradók számára is mennyire fontos madáretetőket készíteni, húsdarabokat, szalonnát kitenni. Amikor leadták a filmet, az egészből lett egy szörnyűség, mert akkoriban nem lehetett olyasmiről beszélni, hogy nincs mit enni vagy húsdarabok és szalonna. Olyan világ volt – milyen jó, hogy a mai gyerekek könnyebben megérthetik a madárvédelmet is.

Molnár Judit - BIHAR-ORSZÁG

 

Még nincs hozzászólás.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
 
Naptár/Ajánló
2019. Április
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
HíRLEVÉL
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
G-Mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
LAPOZGASSUK

 

http://www.transycan.net/cafe/

http://www.origo.hu/

noilapozo/

 Nők vagyunk logo

http://www.nokvagyunk.hu/

 
RÓLUNK SZÓL

 
FŐZŐCSKE

KONYHA

http://konyha.lap.hu/

TVÉVÉSZAKÁCSOK 

http://tvszakacsok.lap.hu/ 

STHÁL KONYHÁJA

http://www.stahl.hu

www.mostabudai.hu

http://www.lacibacsi.hu/

SZAKÁCSKÖNYVEK 

   http://www.szakacskonyv.lap.hu

www.gundel.hu

www.mindmegedte.hu  

 
CSALÁD

 http://csalad.lap.hu/

 

 
A kezünk kéznél van.

http://furgeujjak.atw.hu/

http://kezimunka.lap.hu/


 Animált kép

www.edizo.hu

 
OLVASNI JÓ

http://mek.oszk.hu

 
BUDAKALÁSZI TALÁLKOZÓ

 Kárpát-medencei

Kisebbségi Magyar Közművelődési

Civil Szervezetek Fóruma

 
NAGYVÁRADI CIVIL KEREKASZTAL (NCK)

 

 

 

 
Menü
 
VIRÁGKARNEVÁL

 

2007. augusztus 21.

Klikk ide:

 

JÓK ÉS ROSSZAK ISKOLÁJA - ismerd meg a részleteket a mesérõl    *****    Visszatérjünk? Digimonweb!!!! A digimonok rád várnak, ha akarod! Szerkesztõtárs kerestetik! Barmilyen téma érdekel!!!    *****    &#9830;&#9830; CSAK EGY ÚJABB W A T T P A D TÖRTÉNET &#9830;&#9830; CSAK EGY ÚJABB WATTPAD TÖRTÉNET &#9830;&#9830; CSAK EGY ÚJABB WATTPAD TÖRTÉNET &#9830;&#983    *****    Tehervonat: 3:20 Hobo    *****    Kérlek szavazz az egyesületünk pályázatára. Köszönjük. EKE tagjai. Védd a méhet edd a mézet!    *****    Vár a csillagjövõ asztrológia portál, sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány, letöltések és megrendelések sokasága!!!!    *****    Én kicsi pónim: Varázslatos barátság | Az utolsó évad! | Én kicsi pónim: Varázslatos barátság | Az utolsó évad!    *****    Kérlek add szervezetünknek az adód 1%-át. Köszönjük. Egészségünkért & Környezetünkért Egyesület Pécs    *****    Születési horoszkóp, megrendelése esetén, ajándék elõrejelzés és ingyenes konzultáció. Keress meg, szeretettel várlak!!    *****    Közeledik a HÚSVÉT, ajándékozd meg barátaid, szeretteid, születési horoszkóppal,biotérképpel,párkapcsolati elemzéssel!!!    *****    *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉ    *****    Március 30-ig várunk bármilyen tavasszal, húsvéttal kapcsolatos SAJÁT fotót vagy SAJÁT szerkesztett képet. Mire vársz?:)    *****    LETTERSTOME -> ÚJ OLDAL - LEVELEK MAGAMNAK - ÚJ OLDAL <- LETTERSTOME    *****    Képszerkesztõ verseny. 1.helyezés 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit. Gyere és NYERJ! :)    *****    Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések. - Silhouette FRPG    *****    STAR STABLE - Kattints ha érdekel vagy te is játszol! { Játékkal kapcsolatos Extra tartalmak várhatóak a héten! }    *****    Március 11-15 között minden nap újabb játék vár rád! Vegyél részt minden nap vagy ahogy az idõd engedi és NYERJ! :)    *****    Elvihetõ kinézetek, PNG képek, fejlécek, háttérképek, patternek, textúrák és segédletek. creative-forest.gportal.hu    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Tavaszi képszerkesztõ verseny - A fõnyeremény 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit - Jelentkezz te is!